Localizarea şi povestea sinceră a vinului Gramma

Seducţia vinului ne-a trasat drumul prin viaţă

Moştenind câteva hectare în mijlocul podgoriilor de la Vişan, judeţul Iaşi, am arendat alte cateva hectare şi am transformat un obicei străvechi într-o afacere de familie. Cu ajutorul unor fonduri SAPARD, în 2005, am luat decizia curajoasă de a construi o făbricuţă printre vii, după modelul cramelor pitoreşti din sudul Franţei.

Despre moştenire, înnoire şi primenire

Pasiunea noastră continuă o activitate întreruptă pentru o perioadă de 50 de ani, viticultura în Vişan. În anii ’30 ai secolului trecut au fost aduse din coloniile franceze din nordul Africii, mai precis din Algeria, două vagoane cu butaşi altoiţi de viţă de vie pentru replantarea unei suprafețe importante din apropierea Iaşilor. În regimul comunist, aceste plantaţii au fost defrişate şi replantate cu actualele soiuri ce fac parte din sortimentul varietal al casei noastre de vinuri (Fetească albă, Fetească regală şi Aligoté).

Suprafaţa cultivată cu viţă de vie este de aproximativ 60 de hectare. Printre vii, aici veţi găsi întotdeauna plantaţi trandafiri – prin sensibilitatea lor la condiţiile climatice, ei ne anunţă rapid ce se întâmplă cu strugurii. Zilnic, urmărim replantarea suprafeţelor de viţă de vie care prezintă densităţile cele mai mici, cu scopul reîntineririi acestora, majoritatea plantaţiilor având peste 40 de ani. Este de la sine înţeles –  principalul scop al acestui business de familie este acela de a produce struguri de o calitate desăvârşită. Suntem absolut îndrăgostiţi de vie. Şi nu ne trece cu una cu două.

Conversaţiile din Iaşi ajung până în Tokio

Alături de echipa noastra, în primăvara lui 2010 am lansat pe piaţă vinurile conversaţiei, urmărind ca ele să ajungă în casele celor mai harnici şi talentaţi ieşeni. În numai 6 luni, succesul vinurilor noastre a cucerit întreaga ţară iar astăzi suntem profund încântaţi de celebritatea pe care Gramma a cunoscut-o peste hotare, în special în Japonia, Anglia şi Franţa.

De ce spun străinii câ nu au mai gustat un vin cum e Gramma

În condiţiile actuale de climă si sol, soiurile autohtone au reuşit să-şi etaleze noi virtuţi, ajungând ca, în anii favorabili, să depăşească calitativ chiar şi vinurile obţinute din soiuri consacrate pe plan mondial. Fineţea şi preţiozitatea aromelor Gramma, precum şi nuanţele sale moi se îmbină într-un caracter diplomatic, capabil să susţină o nouă generaţie, învăţată cu blândeţea.

Unde stăm şi cum ni se potrivesc rădăcinile

Plantațiile noastre de viță de vie sunt situate într-un areal în care predomină climatul temperat continental, ceea ce conferă condiții propice pentru obținerea vinurilor albe premium.  Aşa cum ieşenii stau mult la poveşti şi vinurilor din zonă le place să se întindă la vorbă. Se spune că, spre limita nordică de cultură a viței de vie, se obțin cele mai bune vinuri albe, cu un caracter odorant deosebit de fin, datorat terroir-ului unic.

În ceea ce priveşte obţinerea strugurilor, am pornit de la ideea că un vin bun se naşte din vie, în sensul că nu poţi obţine un vin de ţinută din struguri de slabă calitate. Lăsând la o parte verigile tehnologice aproape clasice de cultură a viţei de vie, punem accent pe normarea încărcăturii de rod a butucilor în ideea unei cantităţi mai mici de struguri, asigurând astfel o calitate superioară din punct de vedere oenologic pentru viitoarele vinuri.

Prin ce suntem altfel

Ascultăm trandafirii. Tăiem tot ce e în plus. Culegem numai în lădiţe. Preţuim fiecare sticlă. Şi avem întotdeauna o vorbă bună pentru fiecare om care face, apreciază sau caută vinuri superbe.