Despre noi

Vinul conversației și al inovației.

În sensul clasic al termenului, cuvântul Gramma (cu origini în limba greacă veche) este sinonim cu scrisoare, literă, cuvânt. Pentru noi însă, Gramma este mai mult decât atât: este vinul conversației cu oamenii dragi, ce deschide apetitul pentru povești și degustări prelungite.

Fie că vorbim despre colecția ce poartă etichetele desenate de maestrul Horațiu Mălăele, de prima colecție de vinuri din lume îmbrăcată în NFT-uri românești (Non-fungible tokens) sau de inovativul Pachet de autoizolare, brandul GRAMMA își continuă misiunea de a stimula creativitatea și de a oferi o experiență unica pasionaților de vin.

ZONA

România – Dealurile Moldovei – DOC Iași – Plai viticol Vișan.

Amplasată la doar 8 km de centrul unuia dintre cele mai importante orașe culturale ale României – Iași -, crama GRAMMA oferă oaspeților săi experiențe autentice, cu adevărat memorabile. Poziționarea la limita nordică a culturii viței de vie, într-un climat rece, asigură vinurilor Gramma prospețimea si complexitatea specifică, ajutând totodată la conturarea unei personalități unice.

Vie – Podgorie urbana – urban vineyard

La 15 minute de centrul orașului Iași, pe una din cele 7 coline, se află viile noastre. Sauvignon Blanc, Busuioacă de Bohotin,  Aligote, Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră și Merlot sunt soiurile pe care le cultivam pe cele aproximativ 20 de hectare de vie ce formează podgoria. Dintre acestea, 8 hectare sunt vii în vârstă, de peste 60 de ani, a căror rădăcină adâncă atinge chiar și 15 m, permițându-le astfel să exploreze toate tipurile de sol, să se hrănească cu săruri si minerale astfel încât compoziția strugurilor să fie mult mai complexă. Restul viilor sunt tinere, plantate în ultimii ani, după standarde moderne.

Crama – Tehnologie si creativitate

Personalitatea vinurilor GRAMMA este definită de echilibrul perfect dintre natură, creativitate și tehnologie.  Culesul strugurilor se face în lădițe de maxim 18 kg, o cantitate calculată întocmai pentru ca strugurii să nu zdrobească, evitându-se astfel riscul oxidării. Banda de selecție, desciorchinatorul sau presa pneumatică, sunt esențiale în/pentru procesul de vinificație, contribuind decisiv la obținerea calității vinurilor GRAMMA. Fermentația controlată se realizează prin coborârea temperaturilor până la minimul posibil, în vase de inox, obținându-se astfel echilibrul dintre prospețimea aromelor, complexitatea gustului și alcool perfect integrat în corpul vinului.

Vinuri – Vinurile Gramma si farmecul lor

Se spune ca un vin cu adevarat excelent este acela in care toate elementele ce-l definesc – culoare, aroma, gust, se afla intr-o armonie perfecta. Calitatea, abordarea non-conformista si designul special al etichetelor – sunt doar câteva din elementele ce construiesc personalitatea vinurilor Gramma. Descopera-le in sectiunea Vinuri.